meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Advocaat voor Startups

Je hebt een geweldig idee voor een nieuw bedrijf of business. Silicon Valley ligt -in je dromen- al aan je voeten. Maar eenmaal wakker vraag je je af, waar begin ik? Of, wellicht is je bedrijf al een poos actief en groei je harder, dan past bij je huidige ondernemingsvorm. Tijd voor een advocaat die je kan begeleiden en adviseren, zodat jij je bezig kunt blijven houden met dat fantastische idee en juridisiche problemen bij de verdere groei worden voorkomen. Tijd om contact met ons op te nemen dus voor een kennismaking! Het is vrijblijvend en je zult er geen spijt van krijgen.

Advocaat voor startups

Als startend ondernemer komt er veel op je af. Ik ben in zo'n proces van een ondernemer veel meer een vraagbaar en juridische inspirator, dan een klassieke advocaat. Dat past ook niet meer in deze tijd. Vragen die vandaag leven, moeten vandaag ook beantwoord kunnen worden. We leven nu eenmaal in een digitaal tijdperk. Daar ga ik graag in mee. Dat geeft gewoon een vibe en energie! Hierna volgen een paar thema's/tips, waar het wel serieuzer juridisch wordt.

Kies de juiste vorm van samenwerken of rechtsvorm

De beste ideëen beginnen op zolder of in de kelder en groeien in no time uit tot iets groots. We kennen allemaal de succesverhalen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is, dat het fundament van de onderneming van meet af aan klopte bij het doel van die onderneming. En dat is waar het om gaat. Denk je groots, gedraag je groots. Denk je intiem en klein, blijf dat dan. Het heeft geen zin om een N.V. op te richten voor een webshop voor kralen en kettingen of een eenmanszaak voor overzeese transporten van chemische grondstoffen. Samen met partners meteen in een v.o.f. stappen of een B.V. oprichten is geen must. Soms kan onder een nieuwe naam of label vanuit verschillende entiteiten een samenwerking of joint venture de betere oplossing zijn.

Zorg dat je geld hebt voor de opstartfase

Je kan nog zulke mooie plannen hebben, maar als de opstartfase (al) niet financierbaar is, zal het helaas snel ophouden. Mede-ondernemers, ook ondergetekende, vinden het altijd fantastisch om inspirerende en vaak ook goede ideëen aan te horen, maar uiteindelijk zal niemand jouw idee voor "de kat zijn viool" naar Silicon Valley brengen.

Het is dus, al voordat je begint, zaak dat je verhaal in contacten met financiers, investeerders en banken klopt en consistent is. Zonder ondernemingsplan, dat zowel financieel als juridisch klopt, zul je nu eenmaal niet serieus genomen worden. Niet bij de allereerste startup, maar zeker niet als de groeipijnen in je onderneming toeslaan en er -nu eenmaal- kapitaalinjecties moeten plaatsvinden om te kunnen groeien. De kost gaat nu eenmaal voor de baat uit.

Vergeet nooit je deals vast te leggen

Open deur of niet, vastleggen van afspraken is de "key to succes". Niet alleen bij de ondernemingsvorm die je kiest, ook de contracten met leveranciers en klanten. Zelfs als dat betekent dat een deal niet doorgaat. Dan was er immers onduidelijkheid of verschillende belangen, die niet voldoende bij een kwamen. Vroeg of laat had het tot problemen geleid. En, beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Liever zien we uiteraard wel dat er deals worden gemaakt. En, of je dat nu op de achterkant van een bierviltje doet, in een 50 pagina's tellend contract of in een blockchain. Het maakt ons niet uit, maar we begeleiden je graag op de inhoud naar wat bij jouw ondernemingsvorm en ondernemerstype het beste past. Immers, zoals de kleren de man maken, maakt de contracten de ondernemer (of zoiets..).

Wij bekommeren ons ook om de vraag of je website voldoet aan alle (privacy)eisen, of je geen risico's loopt met ongebreidelde aanprijzingen of garanties, of je algemene voorwaarden deugen en goed worden toegepast en ga zo maar door.

Ik wens je veel personeel

Hoe vaak hoor ik niet dat ondernemers het een enorme drempel vinden om een eerste werknemer aan te nemen. Dan wordt het pas écht serieus. Waarom? Omdat je daarmee verantwoordelijk wordt voor het inkomen van een ander dan jezelf. Tegelijkertijd is het ook een geweldig moment. Je onderneming groeit!

Samen met jou kiezen we de juiste (contract)vorm. Wel of niet in dienst, of via het uitzendbureau of gedetacheerd. Misschien wel freelancers of maak je je onderneming tot een franchise-organisatie. Risico's nemen maar afdekken en je onderneming ook de kans geven om te groeien.

En dan die achterdeur, je debiteuren!

Ben je eenmaal aan het verkopen of leveren, dan is het zaak zicht te hebben en te houden op je liquiditeit en debiteurenpositie. Wellicht ook een open deur, maar houdt hem vooral dicht. Iedere ondernemer gaat op zijn bek met klanten die niet betalen, maar wat je kunt voorkomen, moet je slim afdichten of met een goede risico-analyse, debiteurenbeleid en incasso binnen de perken houden.

Goedkoop is duurkoop

Tot zover deze "preek". Ik hoop niet dat je het zo hebt ervaren. Goed en op maat gesneden advies is nu eenmaal niet goedkoop. Maar jij serieus? Wij ook. Wij groeien graag met je onderneming mee. Is er sprake van een startup, dan hanteren wij een gematigd tarief, omdat we het belang van een goede juridische inbedding inzien en weten dat er eerst geinvesteerd moet worden voordat er omzet gemaakt wordt. Groeit je bedrijf, dan groeien we mee en zal het tarief gaande de tijd, net als je bedrijf, volwassen worden en zitten we in no time samen in dat prive-jet richting Silicon Valley.... (of zoiets).

Schroom niet en maak kennis. We zien er naar uit.

mr. Ruud Gijsen (advocaat)

 

Delen op